18 juni 2024

Waterenergie

In Nederland weet iedereen dat de kracht van water enorm kan zijn. Zelfs in de laatste jaren heeft het water nog bewezen dat het enorm veel pijn kan doen. Water is zo krachtig dat het huizen kan slopen. denk aan bijvoorbeeld tsunami’s en de watersnoodramp in Nederland. Deze kracht kun je ook gebruiken voor een positief doeleinde. Met water kun je namelijk ook duurzame energie opwekken. Dit weten we al best wel lang. denk aan bijvoorbeeld oude watermolen of gemaaltjes. Deze zijn de voorouders van het huidige opwekken van duurzame energie uit water. De molens zijn zelfs helemaal verdwenen, ze worden niet meer gebouwd. Dit bleek later niet genoeg om veel strook op te wekken. Er zijn goede andere alternatieven.

Stroming

De watermolens zij vervangen door waterkrachtcentrales. Daar draait het allemaal om. Bij deze centrales komt er enorm veel kracht bij en dat zorgt voor de duurzame energie. Voornamelijk in het buitenland zijn ze voorlopen op deze centrales. In Nederland hebben we er maar een paar en leveren ze een stuk minder stroom op als in het buitenland. De voornaamste reden hiervoor is het hoogteverschil. Door het hoogteverschil bouwt het water zij kracht op. Je hebt dit vast weleens gemerkt. Stromend water is erg moeilijk om doorheen te komen. Hoe groter de stroming dus is hoe meer kracht. In Nederland is deze hoogte er helaas net. Doordat deze hoogteverschillen er niet zijn komen er minder kracht uit het water en is er amper energie op te wekken.

Huishoudens

Het begin is in ieder geval gemaakt met waterkracht. In Nederland worden er ongeveer 20.000 huishoudens voorzien van stroom uit waterkrachtcentrales. De mensen hebben dus financiële voordelen. Net zoals bij andere vormen van duurzame energie ga je dit merken in de portemonnee. Er is meer geld beschikbaar voor oude plannen. Oude plannen zoals de keuken verbouwen. Het enige wat je nog moet doen is kiezen, uit bijvoorbeeld betonlook verf, kalkverf kleuren en beton cire kleuren.