18 juni 2024
Medewerker klantenservice

Steeds meer mensen aan het werk als medewerker klantenservice

In de maatschappij is de klant steeds belangrijker aan het worden en daarom stijgt het aantal mensen met een baan als medewerker klantenservice. Bedrijven hebben als doel de klanten zo goed mogelijk tevreden te stellen en tuigen daar speciale afdelingen voor op. De mensen die daar werken doen er alles aan om klachten van klanten netjes af te handelen. In overleg met de verkoopafdeling zorgt een medewerker klantenservice ervoor dat de klant waarmee hij contact heeft zo goed mogelijk wordt geholpen. Uiteraard wordt daarbij gewerkt volgens de richtlijnen die het bedrijf daarvoor heeft opgesteld.

Medewerker klantenservice

Andere benamingen voor medewerker klantenservice

Nederland kent ruim 180.000 mensen die als medewerker klantenservice werken. Overigens worden die mensen ook wel anders genoemd, zoals customer service medewerker, medewerker klantcontactcenter, servicedesk- of helpdeskmedewerker en medewerker teleservice. Kenmerk van deze mensen is dat ze bijna altijd in een grote ruimte werken met de andere medewerkers. Een medewerker klantenservice maakt altijd deel uit van een team, dat onder leiding staat van een teamleider. Die stuurt het team aan. Een medewerker klantenservice moet echter ook goed zelfstandig kunnen werken, omdat hij er in zijn eentje verantwoordelijk voor is dat de problemen van één specifieke klant worden opgelost.

Wie werkt er op een klantenservice?

Verreweg het grootste deel van de medewerkers van een klantenservice zijn vrouwen. Er werken ongeveer 1/3 deel mannen als medewerker klantenservice. Het is niet nodig om deze functie altijd als fulltime arbeidskracht in te vullen. Sterker nog, de meeste medewerkers van een klantenservice doen dit liefst op parttime basis. In overleg met de werkgever wordt afgesproken hoeveel uren elke medewerker aanwezig wil zijn. Het salaris is sterk afhankelijk van de ervaring en de bedrijfstak waar men werkt. Gemiddeld wordt uitgegaan van een bruto maandsalaris van circa € 1.860.